Hozzávalók:
40 dkg száraz fehérbab
2 db kisebb libacomb
5 dkg bacon szalonna
1 db nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
1 tk majoránna
½ mk őrölt fekete bors 10 dkg árpagyöngy (gluténmentesen: barna rizs)
3 tk só
2 db tojás
4 dl füstölt hús főzőleve
*
Elkészítés:
Közeledik a Márton-nap, gyűjthetitek a libás recepteket!
Ez majdnem sólet, mert nem kaptam füstölt libacombot, a füstölt ízt egy kevés bacon szalonnával, és egy korábbi füstölt hús főzésekor megmaradt lével (amit akkor lefagyasztottam) pótoltam, de utólag nem is bánom, mert nagyon finom lett így is.
A babot előző este beáztatjuk.
Másnap a libacombokról lefejtjük a bőrt, kisebb darabokra vágjuk és kisütjük a zsírját.
A hagymát 2 ek libazsíron megdinszteljük, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát is.
Másnap leszűrjük a babot, és az előzőleg szintén beáztatott cseréptálba szórjuk, hozzáadjuk a megmosott árpagyöngyöt (barna rizst), a megdinsztelt hagymát, sót, borsot, majoránnát, és jól összekeverjük.
Felöntjük dupla mennyiségű vízzel, és a füstölt hús főzőlevével, majd ráfektetjük a libacombokat, és betesszük a tálat, lefedve, a hideg sütőbe.
A közepesnél kicsit kisebb hőmérsékleten (150-160 fok) sütjük-pároljuk.
60 perc után kicsit átkeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges pótoljuk még a sót és a vizet.
Ezután még kb.
2 óra hosszat tovább sütjük, néha ellenőrizzük a folyadékot, nehogy leégjen.
Az utolsó 30 percben az alaposan megmosott tojásokat is beletesszük.
Akkor jó, ha a leve olyan sűrű, mint a pörkölté.
(4 főre, 40 perc + áztatás + sütés).