Hozzávalók:
20-25 dkg füstölt szalonna (kenyérszalonna)
3-4 fej vöröshagyma
2,5-3 kg óburgonya
1 kg lebbencstészta
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 evőkanál ételízesítő
só ízlés szerint
A fűszerek Toldi Fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
Ez az étel a pásztorok mindennapi eledele volt. Ez egy alapváltozat, de a neten keringenek mindenféle egyéb sallangokkal (pl. füstölt kolbász, pari, paprika) készített slambucok is. Néprajzos apósom szerint (ő sokat főzte ezt az ételt a gyűjtések során is) ez az igazi, hiszen ezek a hozzávalók megtalálhatóak voltak minden pásztorembernél… Én ezt tavaly egy iskolai családi napon készítettem el, és a gyerkőcöknél nagy sikere volt.
És most az elkészítése:
A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk.
A bográcsba beletesszük a szalonnát, megvárjuk, amíg kisül a zsírja, és beletesszük a hagymát és megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Majd beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk. Ezzután hozzáadjuk a krumplit, és megszórjuk ételízesítővel, sóval. Felöntjük annyi vízzel. hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Egyenletes, lassú tűzön, többször megforgatva (ez gyakorlatot igényel, ez az egésznek a lényege!) kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a krumplival együtt omlós lesz.