Skót krémes Mamié Csildi által

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

6

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

A lapokhoz:
30 dkg liszt,
6 dkg margarin,
5 dkg porcukor,
1 tojás,
1 csomag sütőpor,
0,2 dl tej
1,5 dl tejföl
A krémhez:
25 dkg porcukor,
3 tojás,
1 csomag vaníliás cukor
, 8  dkg liszt,
1 l tej
1cs vaníliás puding
,csipet só

*

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a margarint és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot. Ezután a közepébe mélyedést formálunk, beleöntjük a tejet,és a tejfölt  és a villával kissé felvert tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát három egyenlő részre osztjuk.
Három darab 25 x 32 cm-es (tepsi méretű) sütőpapírt vágunk, majd ezeken kinyújtunk egy-egy tésztagombócot.
Az első kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt a tepsi hátlapjára tesszük, villával néhányszor  megszúrjuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt világos zsemleszínűre sütjük a lapot. Hamar sül ,ne égessük  meg. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Amikor levesszük a tepsi hátlapjáról sütőpapírral együtt a megsült tésztalapot, rögtön rátehetjük a következő lapot és már mehet is be a sütőbe.)
A krémhez a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és egy kevéske tejjel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, hozzákeverjük a lisztet és csomómentesre a vanília pudingot majd a maradék tejet, hogy teljesen sima állagú legyen.  Ezután feltesszük  a tűzhelyre, és állandó kevergetés mellett, sűrű krémmé főzzük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként a tűzről levett, forró masszához keverjük. Ezután a krémet teljesen kihűtjük.
Az egyik kihűlt tésztalapot tálcára tesszük és rákenjük a kihűlt krém felét. Ezután ráhelyezzük a második lapot, újabb krémréteg következik, majd befedjük a harmadik lappal, és óvatosan lenyomkodjuk.
Legalább egy napot állni hagyjuk  hűtőben , hogy a lapok teljesen megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt a sütemény tetejét  vaníliás porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeleteljük.

Skót krémes Mamié Csildi által