Hozzávalók:
5 db. paprika, (vegyesen lecsó, kápia, kaliforniai)
5 db. paradicsom,
1 nagy fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
0,5 dl. olíva olaj,
kevés zöldség alaplé, (kb. 1 dl.)
4 db. tojás,
petrezselyem, esetleg koriander zöld,
1 kávéskanál őrölt római kömény,
1 kis rúd fahéj,
1 kisebb csili,
só, frissen őrölt bors.
*
Elkészítés:
A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, nagyon apróra daraboljuk.
A paradicsomokat minél kisebb darabokra, de legalább nyolcba vágjuk, a paprikákat felkarikázzuk.
A hagymát 1 kanál olíva olajon megdinszteljük, majd felöntjük zöldség alaplével, vagy kevés vízzel.
A muszlim konyha nem használ bort vallási okokból, de Allah időnként elfordítja a fejét.
A feldarabolt paradicsomokat is hozzátesszük, valamint a karikákra vágott paprikát is.
Megsózzuk, megborsozzuk.
A szétnyomott, apróra vágott fokhagymát, a felaprított petrezselyem, és ( vagy ) koriander zöldet, a római köményt, és a fahéj rudat is a lecsóba tesszük.
A csilit félbevágjuk, magját eltávolítjuk (ha csípősebben szeretjük ezt nem muszáj) és ezt is hozzáadjuk.
Addig főzzük míg minden íz összeérett, de a paprika megőrizte roppanósságát.
Tálalás előtt a fahéjrudat kivesszük.
Készíthetjük úgy lecsónkat, hogy az elkészült étel tetejére buggyantjuk a tojásokat, vagy ha valaki fél a szalmonella fertőzéstől, előre elkészített tükörtojásokkal tálalja a saksukát.