Hozzávalók:
50 dkg sertés lapocka, ( vagy csirkemel )
ek zsír,
só,
bors ízlés szerint,
25 dkg rizs,
1 üveg édes savanyú mártás ( 7 dl az üvegem)
*
Elkészítés:
A húst csíkokra szeletelem, lepirítom a zsíron, sózom, borsozom, ízlés szerint.
1, 5 dl vizet öntök rá, lefedem lassan készre főzöm.
Ha puha a hús ekkor hozzáadom a mártást, még főzöm 3- 4 percig.
A rizst sós vízbe főzöm ki és már tálalhatom.
Hozzávalók: 3 kg paradicsom 1 kg paprika, én kápiát használtam 1 kg hagyma 1/2 kg sárgarépa, 2 doboz ananász konzerv 30 dkg cukor 8 dkg só 1 dl olaj 1, 5 dl 20%-os ecet 2 evőkanál keményítő Elkészítése: A paradicsommal kezdtem, felraktam főni, amíg főt a többit feldaraboltam, a hagymát fél karikára, paprikát vékonyabbra, a sárgarépát legnagyobb lyukú reszelőn, A paradicsomot át is passzíroztam miután megfőtt.
A passzírozott léből a két evőkanál keményítőre mertem 2 levesszedővel és egy habverő segítségével nagyon alaposan elkevertem, majd félre tettem, ez a végén fogom hozzá adni.
a passzírozott lét a tűzre tettem és ebbe kezdtem bele pakolni a paprika, hagyma sárgarépa, ananász, rá tettem a sót elkevertem, majd az olajat, ezzel is elkevertem, aztán a cukrot is ezzel is elkevertem.
hagytam főni, körülbelül 35-40 percig volt a tűzön, ekkor hozzáadtam az ecetet, főztem 5 percet, majd a keményítős paradicsomlét is hozzá öntöttem, ezzel is főztem kb 5 percet.
Egy nagyon kellemes selymes állagú szószt kaptam, ízre pont jó lett.
Sterilizált üvegekbe mertem, lezártam az üvegeket, majd fejre állítottam 10 percre és mehet a száraz dunsztba amíg kihűl, aztán a kamra polcon fog pihenni felhasználásig.