Hozzávalók:
A sziruphoz:
3 pohár (= 2 dl) kristálycukor
4 pohár víz
1 gerezd citrom, héjastól
A süteményhez:
1 pohár kristálycukor
3 db tojás
125 g vaj
liszt (amennyit megkíván)
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
Tetejére:
egész mogyoró
Lekenéshez: 1 tojássárgája
*
Elkészítés:
A sütikészítés előtt kb. fél nappal elkészítjük a szirupot.
Az összes hozzávalót beleöntjük egy lábasba, és addig főzzük, míg jó szirupos, sűrű nem lesz. Jól kihűtjük.
Egy edényben összekeverjük a tésztához valókat. Először a cukrot, a vaníliás cukrot a tojásokkal és a puha vajjal robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
Ezután kézi üzemmódra kapcsolunk és annyi lisztet gyurmákolunk a masszánkhoz, hogy jól alakítható tésztát kapjunk.
A végén hozzágyúrjuk a sütőport is.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazunk, lisztezünk.
A tésztából diónyi nagyságú darabokat csípünk és golyókká formázzuk.
Beleültetjük a tepsibe, majd kissé lelapítjuk őket.
Tojássárgával megkenjük a tetejüket, majd mindegyik közepébe 1 szem mogyorót nyomunk.
Aranysárgára sütjük a süteményeket, majd a sütőből kivéve még azon melegében egyenként belemártogatjuk kb. 5 mp-ig a hideg szirupba.
Tálra helyezzük az elkészült sütiket, majd a bevitt kalóriákra fittyet hányva, jóízűen elfogyasztjuk.