Hozzávalók:
1 evőkanál étolaj, 1 evőkanál liszt
6 db tojás, 1 késhegynyi őrölt kömény
2 db babérlevél, 1,5 liter víz
1 púpos mokkáskanál só
1 kávéskanál fűszerpaprika
8 kisebb db füstöltkolbász
1 evőkanál ecet
*
Elkészítés:
Az étolajat a liszttel belerakjuk egy fazékba, s színesedésig kevergetjük, majd félre húzzuk.
Beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, s felöntjük a 1, 5 liter meleg vízzel.
Újra jól elkeverjük, megsózzuk, belerakjuk a babérlevelet, a köménymagot, s felforraljuk.
Ha felforrt, akkor lerakjuk takarék lángra, majd belerakunk 5-8 dkg füstöltkolbász karikákat.
Akár vékony, akár vastagkolbász jó hozzá, amilyen éppen van otthon.
Mi nem szeretjük az erős kolbászt, de aki szereti, erőset is rakhat bele.
Még takarékon kb.
5 percig főzzük, majd egy tányérba 2 db tojást kicsit összekeverünk, s beleöntjük a levesbe.
Megkevergetjük, majd a 4 db tojást pedig egyesével egy bögrébe szépen, óvatosan beleütjük, s belecsúsztatjuk a forró levesbe, hogy egészben maradjon, ne folyjon szét a tojás sárgája.
Még kb.
5 percig főzzük, néha óvatosan megkeverjük, hogy a tojás egyben maradjon, s elzárjuk alatta a gázt.
Utána szoktam beleönteni kb.
1 evőkanál 10 %-os ételecetet, picit megkeverem, s akár tálalhatjuk is.
De aki savanyúbban szereti, azt tehet bele többet.
Ízlés dolga.
.
Én szoktam ehhez a leveshez is a tányérba kenyér kockákat rakni, vagy ha nincs itthon, akkor levesgyöngyöt, meg lenmagot-szezámmagot-napraforgót szórok bele.