Savanyú káposztás-babos egytálétel

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Kata Boszi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

90

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

70 dkg savanyú káposzta
2 db babérlevél
50 dkg tarkabab
1 tk kakukkfű
1 tk borsikafű
1 tk kapor vagy 1 tk tárkony
1 ek só
1 tk zsír
10 dkg kolozsvári füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
30 dkg sertéscsülök vagy oldalas
20 dkg füstölt-főtt tarja
20 dkg füstölt kolbász
1 kk őrölt fekete bors
2 dl tejföl

*

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk.
Másnap a savanyú káposztát átöblítjük, apróbbra vágjuk.
A babot feltesszük főni egy kevés sóval és a babérlevéllel.
A káposztát egy külön edényben tesszük fel főni, szintén egy kevés sóval, majd rászórjuk a kakukkfüvet, borsikafüvet, kaprot vagy a tárkonyt.
Egy harmadik lábasban a zsíron kiolvasztjuk a kis kockára vágott kolozsvári szalonnát, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát, a végén hozzátesszük az összezúzott fokhagymát.
Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd a felkockázott csülköt.
Visszatesszük a tűzre, fehéredésig pirítjuk a húst, megborsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Ha a hús már majdnem puha, hozzátesszük a kockára vágott füstölt-főtt tarját, és a karikára vágott, héj nélküli kolbászt.
Leöntjük a levet a babról, a káposztaléből egy keveset visszatartunk, hogy annyi lé legyen alatta, amennyi a főzeléknél több, de a levesnél kevesebb, és hozzákeverjük mindkettőt a húshoz.
Ha összekevertük, forralunk még egyet rajta, ha szükséges, még megsózzuk.
Tálaláskor megöntözzük a tejföllel.
Én nem szoktam sem berántani, sem habarni, kár elrontani a liszttel, ez úgy jó, ahogy van!