Sárgadinnye krémes-torta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Haladó

Sárgadinnye krémes-torta

Recept leírás:

Hozzávalók:

Sárgadinnye előkészítés/feljavítás
50-60 dkg sárgadinnye (héj, mag nélkül)
8 dl víz
8 dkg cukor (4 evőkanál)
1 vaníliás cukor
1 mokkáskanál szegfűszeg
2 db egész fahéj
1 dl citromlé
2 dl narancsital
Tésztához:
3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál rétesliszt
1 vaníliás cukor
pici só
Krémhez:
2 db vaníliás puding (főzős)
6 dkg porcukor
6 dl víz
2 db tojásfehérje
4 dkg kristálycukor (2 evőkanál)
apró kockára vágott sárgadinnye kompót (ami kimarad)
Tetejére:
5 dl folyadék (a leszűrt kompót lé + víz)
24 g színtelen tortazselé (2 csomag)
félgömb alakú sárgadinnye kompót (amennyi a tortalap befedéséhez szükséges)

*

Elkészítés:

A kompót hozzávalói egy igazán kemény, ízetlen sárgadinnye (sikerült kiválasztanom) feljavításához vannak megadva. – Érettebb esetén a fűszerekből, narancsitalból, citromléből kevesebb szükséges.
22 cm átmérőjű tortaforma/vagy tepsi 18*24 cm
Előző nap elkészíthetjük a kompótot.
A sárgadinnye húsából karalábévájóval/kiskanállal gömböket/félgömböket vájunk.
Először a vizet jól felforraljuk a fahéjjal, szegfűszeggel (teatojásban), majd kivesszük. Beletesszük a cukrot, ha elolvadt, beletesszük a formázott dinnyét, a citromlevet, a narancsitalt, vaníliás cukrot. Kompót keménységűre megfőzzük és hagyjuk kihűlni. – Hűvös helyen tartjuk. – Leszűrjük, a levet hűtőbe tesszük. A gömbökből annyi félgömböt vágunk, amennyi kb. a torta befedéséhez szükségünk lesz, illetve a tálaláshoz. A többit apró kockákra vágjuk. Két tálkában, lefedve a hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a pici sóval habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt (vajazott/margarinozott-lisztezett) formába öntjük, és 175-180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba). Kihűtjük, rácsra tesszük, levesszük a sütőpapírt. – A hideg tésztát tányérra tesszük, visszarakjuk köréje a karikát (kibélelhetjük alufóliával).
A krémhez 5 dl vizet a porcukorral felfőzzük, 1 dl vízben a pudingokat kikeverjük, beleöntjük, és sűrű pudingot főzünk. Belekeverjük az apró kockára vágott sárgadinnyét. Levesszük a tűzről, és a pici sóval, kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. 2-3 percre visszatesszük a tűzre, közben kevergetjük. – A még forró krémet a hideg tésztára öntjük, szépen elegyengetjük. Teljesen kihűtjük.
A kihűlt krémet kirakjuk a hideg sárgadinnye félgömbökkel.
Az 5 dl folyadékba (kompót lé + víz) belekeverjük a színtelen tortazselét, felforraljuk. (Tulajdonképpen előírás szerint elkészítjük.) – Rákanalazzuk a gyümölcsös tortára. Lehűtjük.
Tálalás: ízlésünk, illetve kívánságok szerint (gyümölcs félgömbökkel, habbal, fagylalttal stb.)
Megjegyzés: A kompót elkészítésénél főzési idő nincs megjelölve, ez gyümölcsfüggő, és nincs beszámítva az elkészítési, főzési időbe! – Más gyümölcsből is elkészíthető. – Nincs sütőpor a tésztában! – Ízében az őszibarackhoz hasonlítható!
Elkészíthető az év folyamán gyümölcs kompótokból is, azonnal süthető a tészta, összeállítható a krém, a kompót lé is „kéznél van”.
(Saját recept)

Sárgadinnye krémes-torta

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Sárgadinnye krémes-torta

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!