Hozzávalók:
500 g sárgaborsó
2 db nagyobb répa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem levél 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott teáskanál őrölt fűszerkömény
1 evőkanál só
6 db. füstölt baromfi virsli
víz.
Habarás:
400 g tejföl
1 dl 2,8%-os tej
egy merőkanálnyi leves leve.
*
Elkészítés:
A borsót beáztatjuk legalább egy fél órára, leszűrjük és egy fazékba tesszük.
A vöröshagymát megpucoljuk, megtisztítjuk és egyben a fazékba tesszük a borsóhoz.
A fokhagymákat szintén megpucoljuk és megtisztítjuk, majd a fazékba tesszük.
A répákat megpucoljuk, megtisztítjuk, majd felkarikázzuk és a fazékba tesszük a többi hozzávaló melé.
Beletesszük a csokor friss petrezselyem levelet, majd a fűszereket és felöntjük vízzel kb.
2-2, 5 literrel majd lefedve, kisebb lángon puhára főzzük.
A virslit megpucoljuk, felkarikázzuk majd a levesbe tesszük.
Elkészítjük a habarást.
A tejfölt egy pitlibe tesszük, hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük.
Apránként hozzákeverünk egy merőkanálnyi levesnek a levét.
Ezt beleöntjük a levesbe, folyamatos keverés mellett.
Hagyjuk felforrni és le is vehetjük a tűzhelyről.
Kóstoljuk meg és ízesítjük még sóval ha valakinek sótlan.
Én egy mokkáskanál ecetet tettem még bele, de ez ízlés kérdése.
Jó étvágyat kívánok hozzá!