Hozzávalók:
25 dkg feles sárgaborsó
1 fej hagyma
2 cikk fokhagyma
2 babérlevél
1 ek. zsír
2 csapott ek. liszt
füstölt szalonna
só
bors
pirospaprika
1 dl tej
*
Elkészítés:
A főzés előtti este a sárgaborsót több vízben átmosom, és beáztatom.
Annyi vízben teszem fel főni, amennyi jól ellepi. Hozzátszem a babérlevelet, a fokhagymát és a vöröshagyma felét, sózom, borsozom, majd puhára főzöm. Ha be van áztatva, hamar megfő.
Amikor puha a borsó elkészítem a rántást. A zsírt felforrósítom, beleteszem a hagyma másik felét kockára vágva, világosbarnára pirítom, rászórom a lisztet és azt is megpirítom. A tűzről lehúzva megszórom pici pirospaprikával, felengedem kb. 1 dl vízzel és ugyanannyi tejjel, majd szűrőn keresztül a borsóhoz adom. Jól összeforralom, ha sűrűnek találom még hígítom kevés tejjel. Arra kell számítani, hogy amikor hűl, még sűrűsödni fog.
A szalonnát szeletekre vágom, bevagdosom és kakastaréj formájúra megsütöm, ezt teszem feltétnek a főzelékre.