Hozzávalók:
Egy jó nagy őzgerinc formát kivajazok, liszttel megszórom(a felesleget kirázom belőle) és a fagyasztóba teszem. Amíg összekeverem a hozzávalókat, jól lehűl, így könnyen kicsúszik majd belőle a megsült tészta.
Hozzávalók:
20 dkg vaj(vagy margarin)
1 bögre víz
1 bögre cukor
5 dkg kakaópor
2 bögre liszt, benne fél cs. sütőpor elkeverve
2 nagy tojás
10 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg sárgabarackdzsem
Csokimázhoz:
5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
3 dkg vaj(vagy margarin)
2-3 ek, víz
*
Elkészítés:
A vajat(vagy margarint) a vízzel felteszem egy lábasban a tűzhelyre, összeforralom. Egy tálban összekeverem a cukrot a kakaóporral, ráöntöm a forró vajas(margarinos) vizet, majd hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. Lehet, hogy picit csomós lesz, de nem kell megijedni, a keverés során kisimul. Jól összekeverem és egyenként a tojásokat is elkeverem a masszában. Végül beleszórom a feldarabolt aszalt sárgabarackot, összekeverem. Ezután mehet a massza a lehűlt őzgerincformába. Háromnegyedig kell érnie, mert majd szépen feljön. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30-35 percig sütöm, amikor kész kiborítom egy tálcára, kihűtöm.
Csokimáz:
A kakaóport összekeverem a cukorral, és kevés vízzel, így hagyom állni kb. 2 órát. Ezt a sütés előtt elkészíthetjük, hogy legyen ideje állni. Akkor jó, ha a cukor szinte elolvadt már. Amikor a sütemény kihűlt felteszem főni, addig forralom, amíg sűrű lesz(pár perc csak), leveszem a tűzről és hozzákeverem a hideg vajat(margarint). Várok még kicsit, amíg sűrűsödik, majd kanállal a süti tetejére szedem. Miután a csokimáz megdermedt, leöntöm sárgabarackszemmel.