Hozzávalók:
1 kg érett, hibátlan barack
70 dkg cukor vagy 50 dkg Oetker-féle zselírozó cukor (illetőleg dzsemfix esetén a tasakon megadott arányokat betartva kesebb cukor)
*
Elkészítés:
Előző este kezdjünk hozzá a művelethez: mossuk meg és magozzuk ki a barackot, daraboljuk fel apróra (vagy ledaráljuk). Tegyük egy széles műanyag tálba, és szórjuk meg a cukor felével. Másnap reggel az egészet belezúdítjuk egy lábasba, rászórjuk a maradék cukrot, és lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha zselírozó cukorral készítjük, nem kell előző este becukrozni a gyümölcsöt.
Végül merőkanállal az odakészített, előmelegített befőttes üvegekbe adagoljuk a forró lekvárt, majd szorosan rácsavarjuk a fedőt, és egy gyors mozdulattal a feje tetejére állítjuk az üveget. Így hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl.
Nincs szükség dunsztolásra.