Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
30 dkg cukor
1 citrom leve
*
Elkészítés:
Az üvegeket és a tetőket elmossuk és csíratalanítjuk (csírátalanítás= 1-1 arányú ecet és forró vízzel kiöblítés és szárazra csurgatás, nem törlés)
Előkészítjük a dunsztot. ( én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)
A barackot megmossuk, jól lecsöpögtetjük és kimagozzuk. (Ha nem szeretjük, hogy rajta van a héja, akkor pár pillanatra tegyük forró vízbe és húzzuk le)
Feldaraboljuk (csíkokra vágjuk) és lecukrozzuk, és egy napot pihentetjük, közben néha megkeverhetjük.
Ha engedett levet leöntjük. (Ez amiatt jó, mert így nem kell sokáig főzni, hogy elfője a felesleges nedvességet.
Leturmixoljuk, hozzáadjuk a citromlét és folyamatos keverés mellett főzzük (ha túl sok lét engedett és leöntöttük, kostóljuk meg, hogy elég édes-e). Ha szükséges pótoljuk a cukrot és folytassuk a főzést.
Óvatosa vegekbe töltjük, majd lezárjuk, és pár percre a tetejére fordítjuk.
Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihülni.
Mivel a a cukor tartósít és az üvegek és a kupak is csíramentes, a tetőre állítással a levegőt is sterilizáltuk, így nincs szükség tartósítószerre.
Ha nem bíznánk ebben a módszerben tegyünk celofánt az üveg tetejére, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot és úgy tegyük rá a tetőt és úgy fordítsuk a tetejére. Semmiképpen se tegyünk szalicilt vagy nátrium-benzonátot a lekvárba mert egészségtelen.