Hozzávalók:
Fél kiló kelbimbó (én gyorsfagyasztottat használtam)
2 evőkanál oliva olaj
1 csapott evőkanál liszt
2 gerezd zúzott fokhagyma
fél liter tej
30 dkg reszelt sajt (én trappistát használtam, de lehet bele felesben füstölt sajtot is tenni)
őrölt szerecsendió
bors
só
A sütőedény kikenéséhez margarin
*
Elkészítés:
A kelbimbókat forrásban lévő, sós vízben 8 percig főzzük, majd mindjárt leszűrjük és a kikent sütőedénybe tesszük.
Akkor edényt válasszunk, hogy nagyjából mindenhová jusson a kelbimbókból.
Elkészítjük a sajtszószt: Egy lábasban megmelegítjük az olajat, rátesszük a lisztet, habzásig hevítjük, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, hogy az is kicsit piruljon, de ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
Felöntjük a hideg tejjel, felfőzzük, fűszerezzük, legvégén hozzáadjuk a reszelt sajtot.
Addig kevergetjük, míg a sajt el nem olvad.
Ezt követően egyenletesen ráöntjük a kelbimbókra.
Beletesszük a sütőbe, 180 fokon addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.
Kiváló köret lesz belőle.
Én citromos kölest (Életfa Élelem temékét) és grillserpenyőben sült halat tálaltam mellé.