Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
2 dl tej,
20 dkg vaj/margarin,
1 tojás sárgája,
1 kis pohár tejföl,
2,5 dkg élesztő,
1 kk. cukor,
2 kk. só (ízlés szerint)
20 dkg reszelt sajt
szezámmag (tetszés szerint)
1 tojásfehérje a kenéshez
*
Elkészítés:
(hagyományos, kézi összeállítás)
– A langyos tejbe beletesszük a cukrot, élesztőt és 2 evőkanál lisztet. Felfuttatjuk.
– Az átszitált lisztbe belekeverjük a sót, közepébe mélyedést csinálunk, és beletesszük a tejfölt, a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Félkészre összeállítjuk, és beleöntjük részletekben az olvasztott vajat/margarint. Kidolgozzuk, de nem fontos hólyagosnak lennie.
– Fél centiméter vastagra nyújtjuk, meghintjük a sajt és a szezámmag 1/4 részével, majd hajtogatjuk. (Felső harmadot középre, alsó harmadot fölfelé középre, majd balról jobbra és jobbról balra.)
Letakarva 15 percig kelesztjük.
– A 15 perc letelte után újra kinyújtjuk, újra szórjuk sajttal és szezámmaggal, hajtogatjuk, 15 perc pihentetés. Nyújtás – szórás – hajtogatás – pihentetés = összesen háromszor.
– Végül kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (fel fog emelkedni).
Tetejét lekenjük tojásfehérjével, meghintjük a maradék sajttal, szezámmaggal. Éles késsel kockákra, vagy hosszúkás stanglikra vágjuk.
– Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés: A bemutató képen 1 cm vastag és hosszabb, valamint vékonyabb 2-3 mm vastagra nyújtott kivitel látható. (A puhasága mindenképpen megmarad.)
I. kép – kicsit rövidebbre vágva, majdnem kocka alak.
II. kép – sajt nélkül: Sós-szezámmagos párnácskák (a tésztát rombusz alakúra vágjuk).
(Recept variáció – Eredeti recept: Sajtos, tökmagos stangli – ChefViki, köszönöm.)