Hozzávalók:
Hozzávalók:
8 darabhoz
35 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 csapott teáskanál kristálycukor
1 enyhén púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
+ a tetejére 2 evőkanál tej
*
Elkészítés:
Elkészítés: 1.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, melybe beletesszük a cukrot.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül az olvasztott vajat és pár perc alatt bedagasztjuk.
(Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk – pici liszttel vagy vajjal korrigáljuk, ha nem megfelelő a tészta állaga.
) Nem kell keleszteni!
2.
Két egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, 4 egyenlő háromszögre osztjuk és egyenként még mindegyiket tovább nyújtjuk őket, amilyenre csak lehet.
Szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk.
A másik cipóval is ugyanígy járunk el, tehát 8 db kiflit kapunk.
Sütőpapíros tepsibe tesszük őket.
3.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütés programon, a sütő aljába pedig teszünk egy kis tepsi vizet.
4.
A kifliknek elég csak annyi ideig kelniük, amíg a sütő belemelegszik, majd a tetejüket lekenjük tejjel és kb.
22-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet – ha szép aranybarna a színe, akkor már biztos megsült.
)