Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
20 dkg trappista sajt a szóráshoz
a tetejére tojásfehérje
*
Elkészítés:
Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Közben lereszelem a sajtot.
Fél óra elteltével a tésztát vékonyra kinyújtom rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt 1cm vastagra kinyújtom megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal.Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.Sütőpapíros tepsire teszem, forróra előmelegítem a sütőt, majd 180 fokon kb. 13-15 percig sütöm. (Nem sütöm túl barnára, hogy amikor kihűl, puha maradjon.)


