Sajtos pogácsa az igazi Nagyis Csilditől

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Nehéz

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg  liszt
1/2  kg  hideg vaj
5  nagy evőkanál tejföl
2  dl tej
1  kiskanál cukor
5  dkg élesztő
2 dkg  só
40 dkg  sajt, reszelve  trappista, én füstölttel csináltam.
lehet még szezám mag ,chia mag ,kömény ,ki mit szeret
2 tojás

*

Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt langyos tejben a  cukorral. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a sót és összekeverjük. Tegyük a közepébe  a hozzávalókat: 1 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Ezt nem szükséges nagyon kidagasztani, jobb, ha maradnak benne kis vaj darabkák. A tésztának nem szabad keménynek lenni a végén, inkább olyan közepesen puhának. Ha úgy érezzük, hogy kemény, tegyünk hozzá még egy kevés tejfölt. Ha elkészült letakarjuk egy  órát pihentetjük. Kinyújtjuk, a közepét megszórjuk sajttal, két oldalról behajtjuk, az első hajtás után megint megszórjuk sajttal, behajtjuk a másik felét, majd kettéhajtjuk. Fél órát pihen, majd még kétszer ismételjük a hajtogatást. Fontos hogy mindig ugyan azon oldalakról csináljuk a hajtogatást.
A végén 2 cm vastagra nyújtjuk, rácsosra bevagdossuk, kiszaggatjuk. A tetejére a tojás fehérjét rákenjük és reszelt sajtot szórunk rá,én magvakat is raktam most.
Sütőben 15 percig sütjük, 200 fokon .