SAJTOS NOKEDLI (Käsespätzle)

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

SAJTOS NOKEDLI (Käsespätzle)

SAJTOS NOKEDLI (Käsespätzle)

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

·                     30 dkg liszt
·                     3 db tojás
·                     1dl tej
·                     1dl szódavíz
·                     1 kk tengeri só + 1 csapott ek a főzővízhez
·                     frissen őrölt bors
·                     15-20 dkg edami, ementáli, vagy más hasonló típusú sajt, csak ne füstölt legyen!
·                     2 ek vaj
·                     1 nagy fej vöröshagyma
·                     10 dkg húsos füstölt szalonna

*

Elkészítés:

Egy nagy fazékban vizet forralunk, és teszünk bele 1 evőkanál sót.
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a 1 kk sót, a tojásokat, tekerünk rá egy kis borsot, majd fakanállal nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, szódavizet, és összekeverjük. Csak annyira kell elkeverni, hogy nagyjából egynemű, éppen hogy csomómentes legyen, mert ha nagyon kikeverjük, nehéz lesz a tészta. Az is fontos, hogy akkor állítsuk össze, amikor már forr a víz, nem jó, ha áll a tészta. A szódavíz mennyisége is tájékoztató jellegű, mivel a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kell még bele víz ahhoz, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen.  A tésztát nokedli szaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Én két részletben csináltam, nem kell nagyon telerakni a főzővizet! Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki szűrőkanállal és egy szűrőben öblítsük át hideg vízzel.
A sajtokat lereszeljük. A  húsos szalonnát felkockázzuk, egy (lehetőleg vas) serpenyőben megpirítjuk, beletesszük a kifőtt galuskát, összeforgatjuk, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Közepes tűzön addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad-rásül.
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és kevés zsiradékban (olaj vagy vaj) arany barnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A kész nokedlit borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen, hagyományosan a serpenyőben. Ha szeretjük, készíthetünk hozzá vegyes salátát!
Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

SAJTOS NOKEDLI (Käsespätzle)