Hozzávalók:
15 dkg köles
15 dkg zabpehelyliszt
1 evőkanál olaj /a tepsi kikenéséhez/
só
1 evőkanál pirított, őrölt szezámmag,lenmag, napraforgómag tengerisó keverék /én készítem/
3 dkg trapista sajt
1 db közepes cékla
1/2 fej közepes lilahagyma
1/2 citrom leve
1 evőkanál extraszűz olivaolaj
csipet só
*
Elkészítés:
A kölest 4 órára beáztatjuk majd 2.5-szeres mennyiségű sós vízben 10 percig főzzük. Lefedve hagyjuk 15 percig dúzzadni. Aztán beleöntjük egy keverőtálba, hozzátesszük a zablisztet majd annyi vizet, hogy kemény nokedli tésztát kapjunk. Fővő vizbe, amibe tettünk egy csipet sót, fél evőkanálnyi nokedliket szaggatunk. 2-3 perc főzés után a nokedliket egy kiolajozott tepsibe szedjük. Meghintjük az őrleménnyel majd egy-egy csipet reszeltsajtot teszünk a nokedlik tetejére. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük majd grillezzük, amíg a sajt rápirul. Vigyázzunk a sütéssel mert ha túlsütjük, kiszárad és kemény lesz.
A céklát meghámozzuk, a sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott lilahagymát, csipet sót, 1 evőkanál olivaolajat, citromlevet, jól összekeverjük. Nem árt, ha ezt készítjük el legelőbb, hogy legyen idő az ízek összeérésére.