Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
csapott ek. só
25 dkg vaj (vagy margarin)
25-30 dkg reszelt sajt
fél dl tej
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tejföl – kiválthatod kefirrel, joghurttal is-
1 tojás
Tetejére:
1 felvert tojás
5-10 dkg reszelt sajt
*
Elkészítés:
A langyos tejbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, elmorzsolom a vajjal, sóval, rászóroma reszelt sajtot, azzal is elkeverem, a közepébe kis mélyedést készítek.
Ebbe rakom a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt.
A tésztát alaposan összegyúrom.
Közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
Belisztezem, majd egy zacskóba teszem.
Ezt teheted tálra, tányérra is, de takard le.
Minimum két órára tedd a hűtőbe.
E lőtte való nap is elkészíthetjük.
Amikor sütni akarom, kiveszem, másfél ujjnyi vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapíros tepsire pakolom.
A tetejét felvert tojással kenem le és megszóróm bőven sajttal.
Hagyom fél órát még kelni, ha több mint két órát volt a hűtőben, akár egy órát is.
20 perc alatt lesz kész 200 C fokon.