Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
5 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
2-3 evőkanál langyos víz
A tetejére:
1 tojássárgája
ízlés szerint (fekete) szezámmag, köménymag, mák
*
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos, cukros tejet, teszünk hozzá kicsit a lisztből, és felfuttatjuk. Majd hozzáadjuk a vajat, jól összegyúrjuk. Fél órán át meleg helyen kelesztjük, ezután hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, és a langyos vizet. Átgyúrjuk, ismét pihentetjük fél órán át.
Ezután kb. 40 részre osztjuk: kétfelé vettem a cipót, majd egy-egy rudat sodortam, és azokat egyenként 20-20 részre vágtam. Ezekből a darabokból kb. 20 cm-es hosszú rudakat sodrunk, a két végét ellentétes irányban betekerjük, tojássárgájával megkenjük, megszórjuk a tetszés-kívánság szerinti magjainkkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.


