Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 db tojás
1 tk só
kb. 10-12 dkg liszt (gluténmentesen: rizsliszt)
15-20 dkg reszelt sajt (fele füstölt is lehet)
szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
őrölt bors
zsemlemorzsa (gluténmentes)
olaj a sütéshez
*
Elkészítés:
Melegen köretként, vagy fokhagymás mártogatóval, esetleg friss salátával önállóan is kínálhatjuk.
A megtisztított, megmosott krumplit kisebb kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük.
Amikor megfőtt, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és krumplinyomóval áttörjük.
Amíg hűl, lereszeljük a sajtot, kimérjük a lisztet, előkészítjük a zsemlemorzsát egy kisebb tálba.
A krumplit ízesítjük a sóval, szerecsendióval, fokhagymakrémmel (zúzott fokhagymával), borssal, majd hozzáadjuk az egyik egész tojást és a másiknak a sárgáját.
Simára keverjük, majd a reszelt sajtot is beleszórjuk.
Végül a lisztet kanalanként hozzáadjuk, jól összekeverjük, és öt percig pihentetjük.
Kézzel diónyi darabokat szakítunk, ujjnyi rudakat sodrunk belőle, és megforgatjuk először lisztben, majd a felvert, maradék tojásfehérjében, végül a zsemlemorzsában.
Bő, forró olajban pár perc alatt pirosra, ropogósra sütjük őket.
Konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.