Rozsos-magos kenyér

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

130

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
40 dkg finom liszt(Bl-55)
10 dkg világos rozs liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 kk. só
2 ek. olaj
1 dl tej,
1 kk. cukor
3 dl langyos víz
3,5 dkg magkeverék( tökmag, napraforgómag, lenmag, a tökmagot összevágtam)

*

Elkészítés:

A tejbe tettem a cukrot, meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt, tettem hozzá 2 kk. lisztet, és szórtam a tetejére is, felfuttattam.
A dagasztógép táljába szitáltam a liszteket, hozzátettem a sót, az olajat, a felfutott élesztőt és elindítottam a gépet, apránként adagoltam a langyos vizet. Nekem pont elég volt a kimért 3 dl, de ez függ a liszttől is, csak szemre lehet látni, hogy jó-e már a tészta. 10 percig dagasztotta a gép, a felénél beleszórtam a magokat.
Ezután még a tálban kézzel dagasztottam 1-2 percig, majd deszkára borítottam, és kicsit átgyúrtam, gömb alakúra formáztam.
A tálat kiolajoztam, visszatettem a tésztát, a tetejét is megkentem olajjal egy ecset segítségével. Konyharuhával letakartam.
A duplájára kelesztetem, ez kb. 40 perc volt, majd kitettem a deszkára, kézzel széthúztam akkorára, mint a forma hossza, és a szélessége is kb. akkora volt.
Ujjaim végével megnyomkodtam, majd szorosan feltekertem. A kiolajozott formába tettem, és itt is kelesztettem kb. 40 percig, letakarva.
Amikor szépen megkelt, lespricceltem a tetejét vízzel, és betettem az előmelegített sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt sült meg.
Rácsra tettem, és kihűtöttem.