Hozzávalók:
60 dkg finom liszt
30 dkg (Bio -rozsliszt)
3 dkg élesztő
7 dl víz
3 evőkanál étolaj
2 táskanál só
1 mokkáskanál cukor
*
Elkészítés:
Összekeverjük a 2 liszt fajtát,a közepébe mélyedést készítünk,bele morzsoljuk az élesztőt,ráöntünk a(meleg) vízből 2 dl-t,és rátesszük a pici cukrot. Hagyjuk a tálban,hogy felpúposodjon kb.:10 percig.
Ezután jól összegyúrjuk a maradék (meleg vízzel),és hozzátesszük a sót is közbe.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük,letakarva 1 óráig,majd újból átgyúrjuk a gyúrótáblán 2 felé vágjuk,és 2 kenyér bucira hengergetjük,rátesszük a nagyméretű sütőtepsire amire egykis lisztet szórunk,és MELEG VIZES KONYHARUHÁVAL még 1 óráig hagyjuk kelni. Utána a két kenyeret bevagdaljuk 3 vágással ,15 percig pihentetjük amíg a sütőt felmelegítjük 180 fokra. 50 percig sütjük ezen a hő fokon.
Megjegyzés: a sütő aljára tegyünk 1 kis lábasba 2 dl vizet mikor beindítjuk a sütőt,és végig így süssük a kenyerünket. A végén én még a forró kenyeret lekentem meleg vízzel,így hült ki. Másnap is puha maradt, 2db 750 grammos kenyerem lett ebből az adagból.