Hozzávalók:
Öregtésztához:
*18 dkg BL80-as liszt
*0,9 dl langyos víz
*0,3 dkg friss élesztő
Kenyérhez:
*30 dkg liszt (BL55)
*8 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
*12 dkg rétesliszt
*2 tk só
*a fenti összes öregtészta
*1,5 dkg friss élesztő
*3,2 dl meleg víz
*1 kk cukor
*1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
*0,5 tk sikér (ez most kimaradt)
*4 ek olaj
*
Elkészítés:
Előző este összeállítjuk az öregtésztát.
A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, majd összedolgozzuk a liszttel.
A konyhapulton lefedve hagyjuk másnap reggelig pihenni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az öregtésztát, a meleg, de nem forró vízben elkevert élesztőt, amit a cukorral megszórtunk, az olajat.
Alaposan összedolgozzuk.
nekem egy kicsit lágy lett a tészta, ezért még hozzáadtam 1 púpos evőkanál lisztet.
Ezután letakarva 45 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk.
Egyenként téglalap alakúra kézzel ellapogatjuk.
Feltekerjük, mint a bejglit és kiolajozott formákba fektetjük.
Letakarva további 50-60 percet kelesztjük.
Lespricceljük vízzel.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 220 fokon 10 percet sütjük, majd 180 fokon további 30-35 percet.
Végül rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.