Hozzávalók:
A kovászhoz:
20 dkg rozsliszt
22 dkg langyos víz
10 g friss élesztő
A tésztához:
10 dkg rétesliszt
30 dkg fehér liszt
15 dkg langyos víz
1 kk cukor
1 tk almaecet
15 g friss élesztő
2 csapott kk só
*
Elkészítés:
A kovászhoz valókat összekeverjük, léegalább 4 órára, letakarva langyos helyre tesszük.
A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percre félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sót, az almaecetet, a kovászt és az élesztős vizet.
Megdagasztjuk, letakarva duplájára kelesztjük.
25-30 cm átmérőjű jénaiba sütőpapírt vágunk.
A tálban még egyszer átgyúrjuk a tésztát, kerekre formáljuk, a jénaiba tesszük.
Letakarva ismét a duplájára kelesztjük.
240 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeverésesben 220-230), megvágjuk a cipó tetejét, megspricceljük vízzel, a sütőbe toljuk.
Addig sütjük, míg a teteje sötétbarna lesz (kb.
40 perc).
Kivéve rácson kihűtjük.