Rózsaszörp

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Helga

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Rózsaszörp

Recept leírás:

Hozzávalók:

kb. 40 dkg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)
2 liter szűrt víz vagy alacsony ásványianyag tartalmú ásványvíz
1 kg cukor
1 tk. citromsav/citromlé (ízlés szerint)

*

Elkészítés:

1.       Az üvegeket és a tetőket mossuk el és csírátalanítsuk. (Csírátalanítás=alaposan elmossuk és 1-1 arányú ecetes forró vízzel kiöblítjük és lecsurgatjuk)
2.       Előkészítjuk a száraz dunsztot. (Én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)
3.       A szirmokat megmossuk, így remélhetőleg elhagyják a bogarak, amik a szedésnél benne maradtak.
4.       5 liter dunsztos üveget tegyük tele rózsaszirommal (lehetőleg piros). A futórózsa nem alkalmas.
5.       Ráöntjük a vizet és állni hagyjuk kb 1 napig.
6.       Beleöntjük a főző fazékba és addig főzzük, amig elhalványodik/kifehéredik. (Ne ijedjünk meg a színétől, mert amikor hozzáadjuk a citromsavat/citromlét, attól jön elő a színe.
7.       Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, és addig főzzük lassú tűzön, amíg már nem habosodik.
8.       Lassan beleöntjük a szörpöt egy tölcsér segítségével az üvegbe ( az üvegek legyenek szárazak belülről), vigyázunk,  nehogy elrepedjenek) rátesszük a kupakot és 1-2 percre a fejére fordítjuk. Így elvben minden csíramentes lesz és tartósítás nélkül is eláll. Ha ebben nem bízunk, tegyünk az üveg tetejére 2 rétegű celofánt, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását (semmiképpen se bele, mert egészségtelen, szalicilt meg főleg ne!)és úgy zárjuk rá a kupakot.
9.       Tegyük bele a dunsztba és hagyjuk ott kihülni. (2 napig is maradhat)
Ha még romantikusabbá/különlegesebbé  akarjuk tenni, készíthetjük levendulával is.
Levendulás változatnál
üvegenként 2-3 levendulavirág
Minden megegyezik a fentiekkel, csak a 8. pont megkezdése előtt  beletesszük a megmosott levendula virágot és pár percig főzzük, hogy az esetleges kórokozói elpusztuljanak.
2-3  virágot beletesszük az üvegbe (én csipesszel szedtem ki és csúsztattam bele az üvegbe) és innen folytatjuk a 8.ponttal. Jól mutat az üvegben és igazán különlegessé teszi a szörpöt.
Narancsos változatnál
1-2 db lehetőleg bió narancs (ha nincs áztassuk szodabikarbónás vízbe és jól súroljuk meg a héját)
facsarjuk ki a narancsok levét  és a héját vágjuk össze.
6.pontnál a narancsok héját is hozzáadjuk és a 7.pont szerint folytatjuk az elkészítést.
Egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a narancslevét és még egy pár percig forraljuk.
Innen megegyezik 8-9 ponttal.

Rózsaszörp

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Rózsaszörp

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!