Ropogós libatepertő és libazsír készítése

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Nehéz

Ropogós libatepertő és libazsír készítése

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
1 kg bőrös  libaháj
3 dl víz
2 ek tej

*

Elkészítés:

Elkészítése:
1.          A megtisztított libahájat alaposan megmossuk, kb 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk és egy mély lábasba tesszük, hogy sülés közben a zsír ki ne fusson. 3 dl vizet öntünk hozzá és fedő alatt közepes lángon 20 percig sütjük.
2.          A fedőt levéve nagy lángon sütjük tovább, többször megkevergetjük és amikor már szép világosbarna színe van (kb még 40-50 perc), egy fakanállal kicsit megütögetve kopog akkor jó.
3.          Ekkor elzárjuk alatta a lángot, a fedőt az egyik kezünkbe vesszük, a másikkal óvatosan hozzáadjuk a tejet, a fedővel gyorsan letakarjuk, és addig hagyjuk így, amíg sistereg. Így nem csak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő.
4.          Ha már nem sistereg, egy lapát segítségével a tepertőt óvatosan az edény falához nyomkodjuk. papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék felitatódjon
5.
Kiszedve a zsírból a tepertőt  hagyjuk kihűlni. Mélyebb üvegtálba vagy műanyagdobozba helyezzük. Leszűrjük a langyos zsiradékot úgy, hogy előtte picit hagyjuk leülepedni. Hagyjuk a libazsírt  teljesen kihűlni, aztán lefedjük és alaposan behűtjük a hűtőszekrényben akár hetekig is el áll.
6.   Ha már langyos a tepertőnk  ekkor sózzuk. Langyosan, friss kenyérrel és lila hagymával igazi magyaros ínyencség.

Ropogós libatepertő és libazsír készítése

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Ropogós libatepertő és libazsír készítése

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!