Hozzávalók:
1 kg liszt
1/2 liter langyos tej
2 csapott teáskanál só
1teáskanál cukor
1 kocka 5 dkg élesztő
1/2 dl olaj
10 dkg olvasztott vaj
A Kifli tetejére
tojássárgája
reszelt sajt
szezámmag
(valmilyen kemény lekvár )
*
Elkészítés:
az élesztőt langyos tejben felfutatjuk
-edénybe szitáljuk a lisztet
-bele a felfutatott élesztőt
-adagoljuk a langyos tejet,sót,olajat
addig dolgozzuk amig elválik az edény falától
-a tészta jó puha kell hogy legyen ,…ha kemény még adunk hozzá kevés langyos tejet
-letakarva duplájára kelesztjük
-aztán kiborítjuk lisztezett gyúródeszkára
– téglalap alakura nyújtjuk
-Megkenjük az olvasztott vajjal
-hajtogatjuk
-jobbról ,balra.fentről lefelé.lentről felfelé
-1/4 óráig letakrva pihentetjük
-ezt megismételjük még 3x( vagyis összesen 4x)
-minden alkalommal megkenjük az olvasztott vajjal
-utoljára kinyútjuk 3 mm vastagra ( én 4 részre osztottam ) kör alakura de aki akarja lehet tégllapra is nyújtani ,háromszögekre vágni ,feltekerni
-a vastagabbik reszével kedjük a feltekerést
-megkenjük a tetejét tojássárgájával
-megszorjuk reszelt sajtal.szezámmaggal.
-( én egy részt megtöltöttem lekvárra )
-előmelegitett sütőben szép pirosra sütjük 220-230 foknál