Hozzávalók:
1 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
1 db kisebb karfiol
1 db nagyobb burgonya
3 dl tej
½ mk őrölt fehér bors
½ mk őrölt szerecsendió
2 tk só
1 db zöldségleveskocka
2 dl tejszín
5 dkg márványsajt
1-1 ek aprított petrezselyem és metélőhagyma
*
Elkészítés:
A zúzott fokhagymát megfuttatjuk a forró vajon, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, rózsáira szedett karfiolt, az apróra kockákra vágott burgonyát, majd felöntjük 3 dl tejjel és 7 dl vízzel.
Fűszerezzük, felforraljuk, majd lefedve, takaréklángon puhára főzzük.
Amikor megpuhult, 2-3 kanálnyi karfiolrózsát kiveszünk, a többit összeturmixoljuk.
Hozzáöntjük a tejszínt, belemorzsoljuk a márványsajt 3/4 részét, majd összeforraljuk.
Tálaláskor megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával, és ráreszelünk a maradék sajtból egy keveset.