Hozzávalók:
30 dkg rizs (3,5 dl-es pohár)
csipetnyi só
kevés víz
8 dl tej
5 ek kristálycukor
3 tojássárgája
3 dkg vaj
reszelt citromhéj
fél rúd vanília
3 tojásfehérje
*
Elkészítés:
A 30 dkg átválogatott, megmosott rizst egy csipet sóval és a fél rúd vaníliával ízesített, egy kevés vízzel higított 8 dl tejben puhára fozzuk. Kozben 5 ek cukrot 3 tojássárgájával és 3 dkg vajjal, egy fél citrom reszelt héjával vagy reszelt citromhéjjal habosra keverjuk. Ha a rizs langyosra hult, osszekeverjuk a cukros tojássárgájával, végul a tojásfehérjékbol vert kemény habbal is. Egy megfelelo nagyságú edényt (lehet tuzálló tál, kisebb tepsi, stb.) zsírral vagy vajjal kikenunk, morzsával meghintjuk, beleontjuk a rizst, és mérsékelt tuzon pirosra sutjuk. Aszerint, hogy milyen edényben sutottuk, kockákra vagy tortaszeruen felvágjuk és vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Vanília- vagy csokiontettel is tálalhatjuk, és esetleg gyumolcsszorppel vagy gyumolcssel is díszíthetjuk, legjobban a barack illik hozzá.
Megjegyzés: Nagyon finom lesz a rizskoch, ha az edényt, amiben sutjuk, vékonyra nyújtott omlós tésztával béleljuk ki, széleit ráhajtjuk a rizsre és ezután sutjuk meg.