Rizskoch mazsolával

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Marcsi Nagyi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

  • 20 dkg rizs (kerek szemű, pl. Arborio)

  • 6 dl tej

  • 5 dkg vaj

  • 2 tojás

  • 10 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 5 dkg mazsola

  • csipet só

  • kevés zsemlemorzsa (a forma kikenéséhez)

  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

  1. Rizs megfőzése:
    A rizst kevés sóval, a tejben felforraljuk, majd kis lángon, kevergetve puhára főzzük. Ha felszívta a tejet és puha lett, levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a vajat. Hagyjuk langyosra hűlni.

  2. Tojás szétválasztás:
    A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával habosra keverjük, majd a kihűlt rizshez adjuk.

  3. Mazsola hozzáadása:
    Belekeverjük a megmosott, lecsepegtetett mazsolát is.

  4. Habverés:
    A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához forgatjuk.

  5. Sütés:
    Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt jénaiba vagy tepsibe öntjük a keveréket, elsimítjuk a tetejét.
    180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35–40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

  6. Tálalás:
    Langyosan vagy hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Lekvárral vagy vaníliasodóval különösen finom.

Rizskók mazsolával