-
20 dkg rizs (kerek szemű, pl. Arborio)
-
6 dl tej
-
5 dkg vaj
-
2 tojás
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
5 dkg mazsola
-
csipet só
-
kevés zsemlemorzsa (a forma kikenéséhez)
-
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
-
Rizs megfőzése:
A rizst kevés sóval, a tejben felforraljuk, majd kis lángon, kevergetve puhára főzzük. Ha felszívta a tejet és puha lett, levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a vajat. Hagyjuk langyosra hűlni. -
Tojás szétválasztás:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával habosra keverjük, majd a kihűlt rizshez adjuk. -
Mazsola hozzáadása:
Belekeverjük a megmosott, lecsepegtetett mazsolát is. -
Habverés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához forgatjuk. -
Sütés:
Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt jénaiba vagy tepsibe öntjük a keveréket, elsimítjuk a tetejét.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35–40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. -
Tálalás:
Langyosan vagy hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Lekvárral vagy vaníliasodóval különösen finom.