Hozzávalók:
25 dkg rizs
10 dl tej
1dl víz
10 dkg margarin
3 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
6 tojás
édesítőszer (vagy 4-5 evőkanál cukor)
mazsola
*
Elkészítés:
Kezdjük a végén: Egy tepsit kivajazunk, megszórjuk liszttel vagy prézlivel. Félre tesszük.
A rizst ne mosd meg a főzés előtt, így igazán krémes állagú lesz, amikor megfő. Tedd fel a tejet vizet és rizst főni alacsony hőmérsékleten. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az édesítőt (vagy cukrot) a mazsolát később tesszük bele. Nem kell előre beáztatni, a, mazsolát mert ha együtt főzzük, így is megpuhul. Figyeljünk rá, kevergessük, nehogy leégjen.
Amíg készül a rizs, tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, A sárgáját kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, , majd hozzá keverjük a sütőport. A sütőportól lazább lesz.
Amikor már majdnem kész a rizs, kezdünk hozzá a tojásfehérjéhez. A fehérjét kemény habbá verjük, adunk hozzá egy csipet sőt.
Amikor a tejberizs kész, felszívta az összes tejet, levesszük a tűzről, és beletesszük a margarint, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját. Jó alaposan elkeverjük, ekkor még – ha szükséges – lehet édesíteni. Majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és óvatosan átforgatjuk. Az egész masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, és 160-180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Körülbelül 6-8 személyes adag lesz.
Ízlés szerinti lekvárral jammal, öntetekkel és tejszínnel tehetjük teljesebbé