Hozzávalók:
25 dkg bulgur
8 dl víz
6 evőkanál tejpor
5 dkg vaj
1 egész citrom reszelt héja
fél citrom leve
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 evőkanálnyi aszaltszilva (vagy mazsola)
csipett só (a tojásfehérje felveréséhez)
Tálaláshoz:
baracklekvár, porcukor, fahéj
*
Elkészítés:
A tejport langyos vízzel összekeverjük, majd ha csomómentes lett, akkor felrakjuk a tűzhelyre, s melegítjük még.
Közben a 2 csomag (1 doboz) bulgurt kibontjuk, szűrőn jól átmossuk, majd beleszórjuk a tejbe.
Szórunk bele még aszaltszilvát, a kristálycukor felét, s gyakran kevergetjük.
Amikor már felforrt, akkor lerakjuk takarékra, rárakjuk a fedőt.
Néha azért megkeverjük, nehogy leégjen.
Ha már megpuhult a bulgur, akkor elzárjuk alatta a gázt, levesszük róla a fedőt, s megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
(Kb.
30 percig kell főzni takarék lángon.
) Közben a vajat kicsit felmelegítjük, a 2 db tojás sárgájához keverjük, rászórjuk a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és a fél citrom levét.
A tojásfehérjét a pici sóval keményre felverjük, s a vajas keverékhez adjuk.
Majd ezt az egészet a bulgurhoz keverjük.
Egy kb.
35×20 cm-es jénait kikenünk étolajjal, s beleöntjük a bulguros masszát.
180 C-fokos előmelegített sütőbe rakjuk a jénait kb.
40 percre.
Félidőben kivesszük, s átfordítjuk a tepsit, a belső oldala legyen kívül, hogy egyformán átsüljön.
Utána elzárjuk a gázt, s kivesszük a jénait.
Felkockázzuk a rizsfelfujtat s tálalhatjuk.
Lekvárral, porcukorral, de akár fahéjjal is tálalhatjuk.