Hozzávalók:
4 db debreceni kolbász
kevés zsír a sütéshez
1 kg paradicsom
1/2 kg paprika (vegyesen, erős is)
1/2 kg hagyma
20 dkg füstölt húsos szalonna
3 ek. zsír
só
cukor
piros paprika
25 dkg rizs
1 ek. olaj
só
víz
*
Elkészítés:
A zsírt lábasba teszem, kisütöm benne a szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát, a pörcöket kiveszem. Ebbe a zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom. Ezután következik a kockára vágott paprika, erős paprika is. Kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon. Amikor félig puha hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, mert minden paradicsomos ételbe kell egy kis cukor. Addig főzöm, amíg a paradicsom elfövi a levét, jól besűrűsödik.
A rizst a szokásos módon megpárolom, a megmelegített olajon átforgatom, felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, sózom, addig forralom, amíg a vizet magába szívta, utána tűzről leveszem, befedem, konyharuhával letakarom és így hagyom állni fél órán át. A kolbászokat bevagdosom, zsírban minden oldalát megsütöm. A lecsót a párolt rizsre halmozom, mellé teszem a sült kolbászt.