Rigójancsi

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Klárika

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

5

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

10

Nehézség

Rigójancsi

Rigójancsi

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

A csokis piskótához:
8 db tojásfehérje
100 g kristály cukor
8 db tojássárgája
30 g kakaópor – holland
170 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só
1 sütőpor
A csokoládés tejszínkrémhez:
2 db lapzselatin
25 g rum – barna
1 L habtejszín
50 g kakaópor – holland
150 g  porcukor
A csokoládé bevonathoz:
150 g csokoládé – ét (53%-os)
56 ml habtejszín

*

Elkészítés:

A sütőpapírt 30×35 cm-es méretre vágjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojás sárgákat. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a kakaó porral egyenletesen elkevert lisztet is, és simára keverjük a piskótát. A sütőpapírra szedjük a masszát, Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben egyenetlen lesz a tészta!
Előmelegített 190 C-os sütőben, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot.
Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra ráborítjuk, hogy ne száradjon ki. Ha a piskóta teljesen kihűlt, nekifogunk a krém elkészítésének..
Kemény habbá verjük az egy nappal korábban alaposan behűtött habtejszínt. Ha a hab felverődött, rászitáljuk a porcukrot, és a kakaóport, majd egyenletesen elkeverjük vele. A rumba beáztatott lapzselatinokat mikrohullámú sütőben 10-20 másodperc alatt felolvasztjuk. Ne forraljuk fel! Végül a krémhez csurgatjuk, és egyenletesen elkeverjük benne. Most a piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a hosszabbik oldalára merőlegesen elfelezzük. Az egyik felét egy tálcára tesszük a bőrös felével felfelé, és rászedjük az összes krémet. A krémet most szép, sarkos téglatestté kenjük a fél piskótalapon egy kenőkés segítségével. Tehát a krém oldalai szép függőlegesek, a sarkai pedig élesek legyenek, a teteje vízszintes, sima legyen. A megmaradt piskótalapot szintén a bőrös felével felfelé tegyük a krémre, kicsit nyomkodjuk rá óvatosan tenyerünkkel, majd a kenőkéssel a sütemény oldalain a krémet szép egyenletesen kenjük el a két piskóta széleit fedve, és tegyük, a betöltött Rigó Jancsit a hűtőbe.
A befejezéshez olvasszuk meg a bevonathoz szükséges étcsokoládét, majd forraljuk fel a tejszínt, és még forrón, csurgassuk az olvasztott csokoládéhoz, és keverjük el sima, folyós bevonattá. Ha megvan, öntsük a betöltött, kihűlt Rigójancsi tetejére, és egy kenőkéssel egyenletesen kenjük el rajta.. Ismét tegyük vissza 1-2 órára a hűtőbe. Ha a bevonat megkötött, forró vízbe mártott késsel a négy szélét vékonyan körbevághatjuk, hogy szép szélei legyenek. Ezután 3×5 darabba kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk fel. Ezzel el is készült a finomság.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Rigójancsi