Rigó Jancsi torta, nálunk

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Nehéz

Rigó Jancsi torta, nálunk

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tésztához: 2 laphoz
6 db tojás
6 púpos evőkanál cukor (12 dkg)
4 púpos evőkanál sima liszt (8 dkg)
2 púpos evőkanál kakaó (kb. 2 dkg)
2 vaníliás cukor
pici só
Krémhez:
7,5 dl tejszín
3 evőkanál kakaó (kb. 2,5-3 dkg)
8 evőkanál porcukor (10-12 dkg)
2 cs. habfix (3 cs. normál tejszínhez)
5 dkg olvasztott étcsokoládé
2 mokkáskanál rumaroma
Máz:
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Díszítés:
hab (marcipán, gyümölcs stb. tetszés szerint)

*

Elkészítés:

26 cm átmérőjű torta forma, melyet sütőpapírral bélelünk ki.
1.  Az első laphoz, a 3 tojásfehérjét először lágy   habnak felverjük, a vaníliás cukorral elkevert 3 evőkanál cukrot adagolva hozzá, kemény habbá verjük. Belekeverjük egyenként a 3 tojás sárgáját, egyneműsítjük. A sóval, 1 kanál kakaóval elkevert 4 kanál lisztet beleszitáljuk apránként a masszába és fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Beleöntjük a torta formába, elsimítjuk (a közepe ne legyen púpos!).
2. A 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Sütőpapírral együtt hűlni hagyjuk, majd levesszük róla.
3. A második lapot hasonló módon készítjük el.
4. A krémhez a hideg tejszínt (a tálat előtte tegyük be a hűtőbe) lágy habbá verjük, az olvasztott csokoládéval és a rumaromával csak éppen egy kicsit verünk még a habon, majd beleszitáljuk a kakaós, habfixszes porcukrot, elkeverjük és keményebb, kenhető krémmé verjük.
5. Az egyik tortalapra rátesszük a krémet, egyenletesen rákenjük, magas krémréteget kapunk. Ráhelyezzük a másik lapot. Hűtőbe tesszük.
6. Az étcsokoládét eltördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk (mikróban), belekeverjük az olajt. Rögtön a tortalap tetejére öntjük (kicsit rücskösre hagytam).
Hagyjuk a mázat hűtőben megdermedni, és éles késsel bejelöljük rajta a szeleteket. Tálaláskor forró vízbe mártott (szárazra törölt), éles késsel szeleteljük. – 16 szelet lesz.
Díszítés habbal (illetve tetszés szerint). – Legalább 3 óra hűtés szükséges.
Megjegyzés: Ennek a tortának a négyszögletes változatát ajánlom inkább elkészíteni. (Csak kívánságra készítettem így!)
A szögletes változathoz 2 lappal sütve 26*21 cm-es a tepsi mérete . Ugyanekkora, ha a tészta összes hozzávalóit egyszerre sütjük, és lapjában kettévágjuk. – Ha 1 nagy lapként sütjük a tésztát, akkor két egyforma részre vágjuk: 28*38 cm-es a tepsi mérete.
(Recept variáció)

Rigó Jancsi torta, nálunk

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Rigó Jancsi torta, nálunk

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!