Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
20 dkg porcukor
1 rúd vanília magjai
csipet só
3 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
Mártáshoz:
20 dkg étcsoki
*
Elkészítés:
A cukrot alaposan elkeverjük a vanília magokkal, de használhatunk aromát is.
A liszt elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk a többi anyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.
Amikor már feladnánk és gyúrnánk hozzá egy kis tejet, mert azt gondoljuk örökké morzsákban marad, na akkor összeáll.
Mondjuk ennek az lehet az oka, hogy én a vajat hűtőből kivéve gyúrom bele, nem olvasztom.
Folpackba csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit a vaj visszadermedjen.
Enyhén lisztezett deszkán kb.
1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd egy 5 cm-es kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, újra szaggatjuk.
A karikák közepeit is kiszúrjuk, én erre a célra egy díszítőcsövet használtam.
A nagyobb átmérőjű végével szúrtam ki a körök közepét.
Addig folytatjuk ezt, amíg a tésztánk el nem fogy.
Kb.
180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük őket, vigyázva, hogy ne barnuljon meg.
Amikor kivesszük még puhák és úgy tűnhet, nem sült át teljesen.
De ahogy hűl, úgy keményedik meg kissé.
Kihűtjük.
A szokott módon megolvasztjuk a csokit.
Szerintem egy olyan 53%-os étcsokoládé a legmegfelelőbb erre a célra.
Ezzel nekem a régi ízvilág jön vissza.
Bele mártogatjuk a kekszek alját, majd a csokis felükkel lefelé sütőpapíron hagyjuk megdermedni a kekszeket.
Bedobozoljuk.
Nyilván eláll egy darabig, de nekünk ma elfogyott mind és több tucattal lett, kb.
60 db!
Akár az ünnepekre: Karácsonyra vagy éppen Mikulás váró falatoknak is elkészíthető, de ha csak a tea vagy kávé mellé szeretnénk rágcsát, tökéletes választás