Hozzávalók:
1 csokor snidling
10 db nagyobb piros retek
20 szem egész fehér bors a szemeknek (vagy majonézpöttyök)
1/2 fej vöröshagyma
15 dkg krémsajt
1 ek puha vaj
csipet só, ízlés szerint őrölt feketebors, pirospaprika, őrölt köménymag
majonéz a díszítéshez
*
Elkészítés:
.A megtisztított retkek alsó részét levágjuk, hogy a katica szépen megüljön. Csápoknak kis gyökereket hagyunk. Ha csak egy gyökérszálunk van, akkor abból levágunk, és pl. hústű segítségével pici lyukat fúrunk, és a hústűvel beleszúrjuk a lyukba a másik felét a gyökérnek, így kapunk két csápot.
A felső részt vízszintesen és függőlegesen bevágjuk, leemeljük. Elkészítjük a levágott részekből a szárnyakat, majonézzel (vagy lyukasztással) pöttyöket teszünk rá.
A retkek belsejét kivájjuk, hegyes késsel kifúrjuk a szemek helyét, a szemüregekbe helyezzük a fehérborsokat (vagy lehet egyszerűen majonézpöttyel, fúrás nélkül).
A masszát elkészítjük: a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a snidlinget szintén. A krémsajtot, a vajat, a fűszereket és a hagymákat elkeverjük. Ezzel megtöltjük a katicák belsejét, majd ráhelyezzük a szárnyakat.
Az ötletet egy régi gasztromagazinban találtam, és kissé módosítottam a díszítésnél.