Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 mk. kanál cukor
3 kanál fehérbor, vagy 1 kanál ecet
35 dkg darált tepertő
őrölt bors, só
10 dkg zsír
2 dl. tej
1 tojássárgája kenni
*
Elkészítés:
1 dl tejet a cukorral meglangyosítok, az élesztőt belemorzsolom, megszórom liszttel és felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadom a sót, borsot, tejfölt, bort, vagy ecetet és a felfuttatott élesztővel, ha kell még egy kis tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrok, jól kidolgozom. Konyharuhával letakarom és kelesztem fél óráig. Amikor megkelt vékonyra kinyújtom, a darált tepertőt rákenem és feltekerem, a nyújtófával szétlapítom, majd a tekercs két végét egymásra hajtom. 20 percig pihentetem, majd ismét kinyújtom, feltekerem és egymásra hajtom.. Ezt még kétszer megismétlem, végül kb. 2 cm vastagra nyújtom, tetejét bevagdosom rácsosra és kiszaggatom. Tepsibe rakom, tetejét tojássárgájával lekenem, vigyázva, hogy az oldalára nem csorogjon le. Itt is pihentetem még 20 percig, majd jó forró sütőben szép pirosra sütöm. Készíttettem már fűszeres, paprikás tepertőből is, azzal is nagyon finom.