Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg cukor
1 cs. sütőpor
2 db tojás sárgája
3 ek kakaópor
Töltelék:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
2 ek keksz
3 db tojás sárgája
5 db tojás fehérje
1 cs vaníliás cukor
Konyhai mértékegységek
Bors:
1 késhegynyi (kh): 0.2 dkg
1 kiskanálnyi (kk): 0.4 dkg
1 csapott evőkanál (csek): 0.7 dkg
1 púpozott evőkanál (pek): 1 dkg
Búzadara:
1 evőkanál ( ek ): 1.5 dkg
1 csapott evőkanál ( csek ): 1.2 dkg
Cukor:
1 késhegy (kh): 0.5 dkg
1 kiskanál (kk): 1 dkg
1 csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
púpozott evőkanál (pek): 2 dkg
Fűszerpaprika:
késhegynyi (kh): 0.2 dkg
kiskanálnyi (kk): 0.4 dkg
csapott evőkanál (csek): 0.7 dkg
púpozott evőkanál (pek): 1 dkg
Gríz:
csapott evőkanál (csek): 1.2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 1.6 dkg
Lekvár:
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
Liszt:
késhegynyi (kh): 0.5 dkg
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
púpozott evőkanál (pek): 2 dkg
Margarin:
kiskanálnyi (kk): 1.5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 3 dkg
Mustár:
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
púpozott evőkanál (pek): 3 dkg
Olaj:
kiskanálnyi (kk): 1.5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
Paradicsompüré:
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
Rizs:
kiskanálnyi (kk): 1.5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 3 dkg
Tarhonya:
kiskanálnyi (kk): 1.5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 3 dkg
Tej:
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
Tejföl:
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
Túró:
csapott evőkanál (csek): 1.2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 1.6 dkg
Só:
késhegynyi (kh): 0.5 dkg
kiskanálnyi (kk): 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1.5 dkg
púpozott evőkanál (pek): 2 dkg
Vaj:
kiskanálnyi (kk): 1.5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 3 dkg
Zsemlemorzsa:
csapott evőkanál (csek): 1.2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 1.6 dkg
Zsír:
kiskanálnyi (kk): 1.5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
púpozott evőkanál (pek): 3 dkg
Edények űrtartalma:
1 bögre: 2 dl
1 vizespohár: 2-2,5 dl
1 borospohár: 1-1,5 dl
1 mélytányér: 2.5 dl
Egy személynek alapanyagokból mennyit számoljunk:
Húsból csont nélkül személyenként: 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként: 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként: 10-15 dkg
Halból személyenként: 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként: 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként: 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként: 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként: 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként: 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként: 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként: 1.5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként: 1 dkg
( a sütési idő függ az edénytől és a sütő készüléktől, ezért a megadott idő csak tájékoztató jellegű )
*
Elkészítés:
Tészta:
A margarint mikróban felolvasztom.
Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd a többi hozzávalót és összedolgozom.
Elfelezem és a fagyasztóba teszem.
Elkészítem a tölteléket, amíg a tészta fagyasztóban van.
A tojás fehérje kivételével az alapanyagokat összekeverem.
A fehérjét felverem és óvatos keverés mellett az előző összekevert alapanyaghoz adagolom.
Kb 1 óra elteltével a tészta egyik felét egy kivajazott, lisztezett tepsi aljába egyenletesen belereszelem, erre rásimítom a tölteléket.
Ismételten egy réteg tészta reszeléket szórok ( másik felét a fagyasztóból kivett tésztának ).
A sütőben 180 C fokon ( légkeverős 160 C fokon ) sütöm kb 30-35 percig.