Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
15 dkg vaj(vagy margarin)
15 dkg cukor
7 dkg liszt
12 dkg darált dió
1 cs sütőpor
Diótöltelékhez:
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 dl rum ( vagy ezt helyettesítő rumaroma)
kevés víz
10 dkg baracklekvár
Kakaós krémhez:
20 dkg vaj(vagy margarin)
25 dkg porcukor
2 csapott ek. liszt
2 dl tej
1 vaníliás cukor
3 dkg kakaópor
Tetejére:
1 tábla ét tortabevonó csoki
Alkalomhoz illő díszítés
*
Elkészítés:
Ezt a tortát Húsvétra készítettem, de más jellegű díszítéssel minden alkalomra ajánlom, nagyon-nagyon finom.
A vajat(vagy margarint) a cukorral habosra keverem, beleteszem a 4 tojás sárgáját, tovább keverem, amíg jó krémes lesz, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül óvatosan belekeverem a tojásfehérjéből vert habot.
Sütőpapírral bélelt tortaformában, közepes hőmérsékleten megsütöm, kb. 25 perc alatt sül meg. Kihűlés után kettévágom.
A diótöltelék hozzávalóit addig keverem amíg elolvad a cukor. Ha rumaromával készítjük, akkor kell hozzá egy kis víz. Az alsó lapot baracklekvárral megkenem, erre jön a diótöltelék egyenletesen elosztva rajta, majd a kakaós krém, amiből kihagyok egy adagot a torta oldalára. A krémre teszem a másik lapot és a torta oldalát is bekenem krémmel.
Kakaós krém:
A vajat(vagy margarint) kikeverem a porcukorral, hozzáadom a lisztből, tejből és vaníliás cukorból főzött, majd kihűtött pudingot, végül a kakaóport és jó habosra keverem.
A torta tetejére egy tábla étcsokis tortabevonót teszek, a csomagoláson leírt elkészítés szerint.