Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 csirkemell, kifilézve
só
liszt
tojás
prézli
zsír vagy olaj a sütéshez
1 kg krumpli
tej
vaj
só
*
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm, de nem túl puhára, csak addig amíg egy villa már belemegy. A csirkemellet felszeletelem, sosem klopfolom, mert elveszti a zamatosságát, sütés közben kiszárad, erre nincs szükség! Olyan vastagságúra szeletelem, amilyen vastag szeletet akarunk, de nem klopfolom! A hússzeleteket, amelyeket mi vastagon szeretünk, sózom, hagyom állni, majd a szokásos módon lisztbe, tojásba, prézlibe forgatom és bő zsiradékban, lassú tűznél, többször megfordítva, szép pirosra sütöm. A karfiolt nem forgatom külön lisztbe, tojásba és prézlibe, hanem összekeverem a lisztet és a tojást, ekkor kapok egy sűrű masszát, ezt felhígítom kicsi tejjel, sózom és ebbe a masszába forgatom meg, hogy mindenhol átjárja a kicsit előfőzött karfiolt, lecsepegtetem, azután kerül a prézlibe, majd majd bő, forró zsiradékban szép aranybarnára, ropogósra sütöm. A krumplit kockára vágva megfőzöm, leszűröm, vajjal összetöröm, majd tejjel kikeverem. Ha a tejet felforraljuk előtte és melegen öntjük a krumplihoz könnyebb krumplipürét kapunk, mert a hideg tej megdermeszti a már benne lévő vajat, vagy margarint, ezért nehezebb kikeverni is és sárszerű lesz a pürénk. Ha finom habosat szeretnénk, forraljuk fel a tejet és melegen adjuk a krumplihoz. Saláta, vagy savanyúság kell mellé!