Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
20 dkg rizs
50 dkg sertéslapocka
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 ek. pirospaprika
3 ek. zsír
só, bors
4 dl tejföl
*
Elkészítés:
Rakott kelkáposztát készítettem, de a szokásostól eltérően nem darált húsból, hanem apró kockára vágott húsból főztem hozzá a pörköltet.
A kelkáposzta torzsáját kivágom, majd kettévágom és sós vízben megfőzőm.
A rizst megpárolom, a húsból szokásos módon pörköltet készítek, úgy, hogy apró kockákra vágom.
Egy jénai tálba először kelkáposzta leveleket rakok, sózom, erre jön a párolt rizs, majd a pörkölt, meglocsolom tejföllel, ismét kelkáposzta, rizs, pörkölt, tejföl.
A tetejére kelkáposzta kerül, a pörköltes lábosba szedek tejfölt, jól átkeverem, hogy a benne maradt szaft a tejfölbe kerüljön és ezzel kenem meg a kelkáposzta tetejét.
Közepes hőmérsékleten szép pirosra sütöm.
Tálalásnál tehetünk még rá tejfölt, de savanyúságot is adhatunk mellé.