Rákóczi túrós

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hópihe

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj (vagy margarin),
10 dkg porcukor,
1 cs. sütőpor,
1 cs. vaníliás cukor,
2 tojássárgája,
csipet só,
reszelt citromhéj
Töltelék:
50 dkg túró,
2 tojássárgája,
2 ek. méz (cukorral helyettesíthető),
5 dkg mazsola,
2 ek. tejföl,
1 ek. búzadara,
reszelt citromhéj,
1 cs. vaníliás cukor
Hab:
4 tojásfehérje,
20 dkg porcukor,
citromlé
baracklekvár

*

Elkészítés:

A mazsolát meleg vízbe áztatjuk kb. 10 percre. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi alapanyagot, utoljára a tojások sárgáját. Simára gyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 1-1,5 cm vastagságúra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a mézet, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a lecsepegtetett mazsolát, jól összedolgozzuk. A tölteléket a tésztára simítjuk. 180 fokos sütőben lassan sütjük, amíg már kezd egy kis színe lenni a túrótölteléknek. Amíg sül, a 4 tojásfehérjét habbá verjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot és néhány csepp citromlevelet a végén, habzsákba töltjük. A tésztát kivesszük a sütőből, és berácsozzuk a habbal. Visszatoljuk a sütőbe és addig hagyjuk ott, amíg a habnak kezd egy kis színe lenni, vigyázni kell, nehogy megégjen. Ha megsült, kivesszük a sütőből. Egy kis tálban mikróban felforrósítunk pár kanál baracklekvárt, és kitöltjük vele a habrácsok közötti területeket. Kihűlés után szabad csak szeletelni.

Rákóczi túrós