Rákóczi túrós

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

45

Nehézség

Rákóczi túrós

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
csipet só
1 tojás
3 ek. tejföl
1 cs.vaníliás-cukor
1 cs.sütőpor
kevés reszelt citromhéj (opcionális)
Töltelékhez:
1kg túró,
20 dkg cukor
4 tojás
3cs.vaníliás-cukor
1 citrom reszelt héja
kevés darált háztartási keksz
Tetejére:
4 tojásfehérje
8-10 dkg porcukor
baracklekvár

*

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat, hozzákeverem a cukrot, vaníliás-cukrot,sót- majd a tojással és a tejföllel összeállítom a tésztát. Majdnem linzertésztát kapunk, amit legalább fél órán át a hűtőbe pihentetünk.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: az áttört túrót kikeverem a cukorral,hozzákeverem a tojássárgákat, vaníliát , citromhéjat,(ha szereti a család, akkor a mazsolát),már csak a tojásfehérje marad ki, de ezt csak akkor verem kemény habbá és keverem a túróhoz amikor elősütöm a tésztát. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom,sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom darált háztartási keksszel és rásimítom a túrótölteléket. Visszateszem és sütöm még 20 percig.
Amíg sül, elkészítem a tetejére való tojáshabot: kemény habot verek a fehérjékből, a porcukrot lassan, fokozatosan adagolom hozzá. Ezután habzsákba vagy vastagabb kivágott sarkú nejlonzacskóba szedem és a tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 15 percre, míg egy kicsit világossárga lesz a hab. Itt én levettem 160 fokra a sütőt. Ezalatt a baracklekvárt habzsákba vagy nejlonzacskóba kanalazom. A kész sütemény rácsközeit kitöltöm (még forrón) a lekvárral.

Rákóczi túrós

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Rákóczi túrós

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!