Ragacsos-mázas sült oldalas

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Krisztike

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

180

Nehézség

Könnyű

Ragacsos-mázas sült oldalas

Recept leírás:

Hozzávalók

  • 1–1,2 kg sertésoldalas
  • 2 evőkanál sertéshús fűszersó
  • 2 kávéskanál fokhagymasó
  • 4–5 gerezd fokhagyma, pucolva
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1–1,5 dl víz

A pác hozzávalói

  • 4 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj
  • Ízlés szerint kevés mustár vagy szójaszósz

Elkészítés

  1. Az oldalast minden oldalán alaposan bedörzsölöm a sertéshús fűszersóval és a fokhagymasóval.
  2. Előkészítem a jénait. A tál aljára teszek egy evőkanál sertészsírt, mellé kerülnek a pucolt fokhagymagerezdek.
    Öntök alá kb. 1–1,5 dl vizet, hogy legyen elég gőz a sütéshez.
  3. Ráteszem a jénai tetejét, és a 170 fokra előmelegített sütőben 2–2,5 órán át lassan, puhára sütöm.
    Közben időnként meglocsolom a saját levével, hogy a teteje ne száradjon ki.
    A hús ekkorra szépen megpuhul, omlós lesz.
  4. Közben elkészítem a mázat. Egy tálban összekeverem a ketchupot, a mézet és az olajat.
    Ízlés szerint egy kevés mustárt vagy szójaszósz is mehet bele.
  5. A sütés végén vastagon bekenem az oldalast a páccal, és még a jénai tetejével együtt visszateszem a sütőbe egy rövid időre, hogy a máz elkezdjen rátapadni.
    Ezután újra átkenem, és ekkor már leveszem a jénai tetejét, majd így sütöm tovább 200–220 fokon, amíg szép, ragacsos, pirult máza nem lesz.
    Ez nagyjából 15–20 perc, de közben figyelni szoktam.
  6. Tálalás előtt picit pihentetem, így könnyebb szeletelni, és a máz is szépen megmarad a tetején.
    Sült krumplival, friss kenyérrel vagy salátával tálalom.

oldalas

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Ragacsos-mázas sült oldalas