Hozzávalók
- 1–1,2 kg sertésoldalas
- 2 evőkanál sertéshús fűszersó
- 2 kávéskanál fokhagymasó
- 4–5 gerezd fokhagyma, pucolva
- 1 evőkanál sertészsír
- 1–1,5 dl víz
A pác hozzávalói
- 4 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál olaj
- Ízlés szerint kevés mustár vagy szójaszósz
Elkészítés
- Az oldalast minden oldalán alaposan bedörzsölöm a sertéshús fűszersóval és a fokhagymasóval.
- Előkészítem a jénait. A tál aljára teszek egy evőkanál sertészsírt, mellé kerülnek a pucolt fokhagymagerezdek.
Öntök alá kb. 1–1,5 dl vizet, hogy legyen elég gőz a sütéshez. - Ráteszem a jénai tetejét, és a 170 fokra előmelegített sütőben 2–2,5 órán át lassan, puhára sütöm.
Közben időnként meglocsolom a saját levével, hogy a teteje ne száradjon ki.
A hús ekkorra szépen megpuhul, omlós lesz. - Közben elkészítem a mázat. Egy tálban összekeverem a ketchupot, a mézet és az olajat.
Ízlés szerint egy kevés mustárt vagy szójaszósz is mehet bele. - A sütés végén vastagon bekenem az oldalast a páccal, és még a jénai tetejével együtt visszateszem a sütőbe egy rövid időre, hogy a máz elkezdjen rátapadni.
Ezután újra átkenem, és ekkor már leveszem a jénai tetejét, majd így sütöm tovább 200–220 fokon, amíg szép, ragacsos, pirult máza nem lesz.
Ez nagyjából 15–20 perc, de közben figyelni szoktam. - Tálalás előtt picit pihentetem, így könnyebb szeletelni, és a máz is szépen megmarad a tetején.
Sült krumplival, friss kenyérrel vagy salátával tálalom.


