Hozzávalók:
1 kg pulykanyak
4 szál sárgarépa
2 azál petrezselyemgyökér
1 db zöldpaprika
1/4 db zellergumó
2 szál zeller zöld
1-2 gerezd fokhagyma
1 levél kelkáposzta (elmaradhat)
egy darabka karalábé (elmaradhat)
néhány szál petrezselyemzöld
lestyán zöld
10 szem fekete szemes bors
1-2 ek l só
őrölt szerecsendió
2 liter víz
Levesbetét:
GM cérnametélt
*
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, amelyiket szükséges feldaraboljuk, megmossuk.
A feldarabolt pulykanyakat fazékba rakjuk és kb 2 liter vízzel felöntjük, a szemes borsot ekkor már rádobhatjuk, és lassú tűzön kezdjük el főzni, a pulykának a forrástól számítva 2 órára van szüksége hogy megpuhuljon.
Kb félidőben a zöldségeket is hozzáadjuk, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük.
Közben megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítünk.
Érdemes apránként az elpárolgott vizet is pótolni, Miután megpuhultak a zöldségek és a hús is, elzárjuk alatta a tüzet, és egy másik fazékba átszűrjük.
Mi a húst és a zöldségeket külön szoktuk kínálni.
A levestésztát egy kisebb fazékban, sós vízben kifőzzük, kínálhatjuk ezt is külön, vagy a leszűrt tésztát bele is tehetjük az elkészült levesbe.
Azonnal forrón tálaljuk.


